8 (vuile) verkooptactieken

8 (vuile) verkooptactieken

Als het gaat om het realiseren van een deal, zijn er verschillende tactieken die men kan gebruiken om klanten te overtuigen om een aankoop te doen. Hoewel sommige van onderstaande tactieken ethisch en eerlijk kunnen zijn, kunnen andere als manipulatief en oneerlijk worden beschouwd. Deze "vuile verkooptrucs" kunnen worden gebruikt om klanten te misleiden en hen onder druk te zetten om iets te kopen dat ze misschien niet nodig hebben of niet willen. In dit artikel bespreken we enkele van de meest vuile verkooptrucs die verkopers kunnen gebruiken om een verkoop te realiseren.

  1. Hoge druk: Met verkooptactieken onder hoge druk bedoelen we het gebruik van agressieve en intimiderende taal om een klant te dwingen een aankoop te doen. Dit uit zich in de vorm van bedreigingen, ultimatums of zelfs fysieke intimidatie om een klant iets te laten kopen. Deze tactieken worden vaak gebruikt door verkopers die op commissie staan en de behoefte kunnen voelen om tegen elke prijs een verkoop te doen. Het kan ook inhouden dat je herhaaldelijk belt of e-mailt totdat de klant koopt. De druk gewoon heel hoog leggen.
  2. Lokaas: Lokaas is een tactiek waarbij een bedrijf een product of dienst adverteert, maar vervolgens klanten onder druk zet om een ander, duurder product of dienst te kopen. Dit kan worden bereikt door een "tijdelijke" deal aan te bieden of door het originele product of de originele service niet beschikbaar te maken zodra de klant in de winkel is. Deze tactiek is ontworpen om klanten te misleiden om iets te kopen dat ze misschien niet van plan waren te kopen.
  3. Verkeerde voorstelling van de zaken: Wanneer een verkoper liegt over de kenmerken of voordelen van een product om het aantrekkelijker te laten lijken, dan spreken we van een verkeerde voorstelling. Denk hierbij aan overdreven mogelijkheden portretteren. Of het bagatelliseren van de beperkingen. Een verkeerde voorstelling van de zaken kan ook inhouden dat belangrijke informatie over een product niet wordt meegedeeld, zoals verborgen kosten of potentiële risico's.
  4. Verborgen kosten: Verborgen kosten zijn extra kosten of toeslagen die een bedrijf pas bekendmaakt nadat een klant een aankoop heeft gedaan. Dit kunnen zaken zijn als leveringskosten, installatiekosten of extra kosten voor garanties of onderhoud. Deze kosten kunnen snel oplopen en kunnen een aankoop veel duurder maken dan de klant in eerste instantie had verwacht. De klant had zijn keuze al gemaakt voor een product, maar op het einde van het proces komt er dan nog een extra kost bij. Meestal niet genoeg om de aankoop te laten schieten, maar wel voldoende om achteraf een naar gevoel te hebben als consument. 
  5. Upselling: Upselling is wanneer een verkoper een klant onder druk zet om extra producten of diensten te kopen die ze misschien niet nodig hebben of willen. Dit kunnen zaken zijn als uitgebreide garanties, aanvullende software of geüpgradede versies van een product. Upselling kan op een subtiele manier worden gedaan, zoals suggereren dat een klant een duurder product nodig heeft, of op een agressievere manier, zoals een klant zich schuldig laten voelen omdat hij niet nog meer koopt.
  6. Angsttactieken: Angsttactieken zijn een veel voorkomende vuile verkooptruc die kan worden gebruikt om klanten bang te maken om een product of dienst te kopen door te suggereren dat ze negatieve gevolgen zullen ondervinden als ze dat niet doen. Bijvoorbeeld het waarschuwen van klanten dat hun huidige producten verouderd zijn of dat ze een "once in a lifetime" kans zullen missen. Deze tactieken kunnen zeer effectief zijn, maar ze kunnen ook als onethisch en manipulatief beschouwd worden.
  7. Valse schaarste: Valse schaarste is een tactiek waarbij een bedrijf een vals gevoel van urgentie creëert door te beweren dat een product beperkt beschikbaar is. Dit kunnen valse acties zijn als "tijdelijke" deals. Deze tactiek is ontworpen om klanten het gevoel te geven dat ze snel iets moeten kopen voordat het te laat is.
  8. Schuld aanpraten: Wanneer een verkoper klanten een schuldgevoel geeft omdat ze een product of dienst niet hebben gekocht. Bijvoorbeeld suggereren dat een klant geen goede ouder of vriend is als ze het product of de service niet kopen. Schuldgevoelens kunnen een zeer doeltreffende tactiek zijn, maar het kan ook in het rijtje van manipulatief en onethisch komen te staan.

In a nutshell, je kan verschillende tactieken gebruiken om een verkoop te realiseren, maar zijn ze allemaal wel ethisch verantwoord en eerlijk? Voor de snelle verkoop kunnen dit soort trucjes wel werken, maar als je een langetermijnrelatie en een goede reputatie wenst te behouden, dan moet je toch proberen om de klant langdurig een goed gevoel te geven bij de aankoop van jouw producten of services. Succes!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Ontdek meer inzichten

  • De nieuwste inzichten en strategieën om u te helpen meer deals te sluiten en de omzet te verhogen.
  • Blijf de concurrentie voor door te leren van experts uit de branche en voorbeelden uit de praktijk
  • Continu leren en ontwikkelen is essentieel voor succes in de verkoop
Meer inzichten